Gara Din Orasul Meu Botosani

Articol de Prezentare

  • Primul nosrtru articol despre cladirile din Botosani va avea in centrul atentiei gara. Aceasta cladire are o istorie insemnata si tocmai de acea merita interesul nostru in a descoperi un pic din istoria ei. 

Daca tot vorbim de gara, punctul de plecare al acestei constructii este anul 1867 cand a fost proiectata. Lucrarile pentru constructia garii si a tronsonului de 44 de km pe ruta Botosani-Veresti au fost finalizate in anul 1872. Din punct de vedere arhitectural, regasim influente austriece intrucat proiectul de arhitectura pentru gara a fost facut de catre Victor von Offenheim. Proiectul tehnic a fost conceput de catre inginerul botosanean, Elie Radu, o personalitate remarcabila careia i se datoreaza peste 60 de cladiri de gari din Romania si peste 650 km de ca ferate.

O data functionala, gara a adus nenumarate beneficii economice, comerciale si culturale in dezvoltarea orasului Botosani, fiind un mijloc principal de transport atat pentru oameni cat si pentru marfuri. 

In perioada comunista gara a jucat un rol important in continuare adapostind un trafic intens de marfuri si muncitori pentru fabricile din imprejurimi. 

Dupa anul 1990 lucrurile nu au mai fost atat de bune si gara a intrat intr-un proces lent de degradare si uitare. Doar 23 de lei i-a trebui garii pentru a ajunge  o cladire de risc. Din fericire in anul 2003 au fost aprobate fondurile din bani europeni pentru reabilitarea garii si modernizarea garii si a sinelor de tren. Investitia s-a ridicat la valoarea de 3,2 milioane de euro. Termenul de finalizare a lucrarilor era anu 2006, dar datorita sistarii de fonduri lucrarile s-au incheiat abia in 2014. Acum cladirea este moderna, arata impecabil pastrand in continuare influientele vieneze de odinioara. Din pacate lucru valabil pentru multe gari, numarul de calatori este din ce in ce mai mic. Mersul cu trenul nefiind o prioritate in randul posibilitatilor de trasnport. 

Fișier:GaraBotosaniRomania.jpg